ساخت حوضچه تبخیر

در تعریف حوضچه تبخیر چیست ، باید بگوییم منظور حوضچه‌های کم عمقی است که توسط انسان‌ها ساخته و طراحی شده‌اند و از آن‌ها برای جمع‌آوری و تبخیر آب در مناطق خشک و کم آب استفاده می‌شود. این حوضچه‌ها یک ظرف مخصوص برای جمع‌آوری آب، یک پوشش برای حفظ رطوبت و جلوگیری از تبخیر آب و یک لوله تهویه برای خروج بخارهای تولید شده دارند. کاربرد اصلی این حوضچه‌ها این است که با استفاده از اشعه نور خورشید آب را تبخیر کرده و آن را به بخار تبدیل کنند. بخارهای تولید شده حاصل از این روش به هوا می‌روند و به عنوان یک منبع آب برای رطوبت‌بخشی هوا و تولید ابر در مناطق خشک مورد استفاده قرار می‌گیرند. در این مقاله از فرنام بسپار بیشتر در مورد این حوضچه‌ها صحبت می‌کنیم و از مزایا، مراحل احداث و کاربرد آنها نیز اطلاعاتی را بیان می‎کنیم. لطفا تا انتها همراه ما باشید.

مزایای ساخت حوضچه تبخیر کدامند؟

احداث حوضچه تبخیر با مزایای زیادی همراه است که مهم‌ترین‌هایش شامل موارد زیر می‌شود:

  • باعث صرفه‌جویی در مصرف آب می‌شوند: به کمک اشعه خورشیدی که به این حوضچه‌ها می‌تابد، آب تبخیر می‌شود و برای اینکه مواد آلوده و شور جدا شوند، تنها بخار آب به محیط برگردانده می‌شود. با این کار در مصرف آب و منابع آبی صرفه‌جویی می‌شود.
  • کیفیت آب را بهبود می‌بخشند: مهم‌ترین کاربردی که این حوضچه دارد، جداکردن مواد آلوده و شور از آب است؛ بنابراین، باعث بهبود کیفیت آب می‌شوند.
  • اثرات زیست محیطی را کاهش می‌دهند: با استفاده از این حوضچه‌ها می‌توان پساب‌ها و فاضلاب‌های صنعتی را قبل از اینکه در محیط زیست دفع شوند تصفیه کرد. این کار به حفظ محیط زیست کمک می‎کند.
  • هزینه‌های تصفیه آب را کاهش می‌دهند: چون این حوضچه‌ها پساب‌ها و فاضلاب‌های صنعتی را تصفیه می‌کنند، پس هزینه‌های تصفیه آب کمتر خواهد شد.
  • منابع آبی مستقلی ایجاد می‌کنند: به کمک این حوضچه‌ها می‌توان منابع آبی مستقلی را ایجاد کرد تا در مناطقی که دسترسی به آب طبیعی محدود است، مورد استفاده قرار بگیرند.
  • در تولید نمک کاربرد دارند: یکی دیگر از کاربردهای این حوضچه‌ها، تولید نمک از آب دریاست. طی این روش، مقداری آب وارد حوضچه شده و بعد از تبخیر، نمک‌ها رسوب کرده و آماده بهره‌برداری می‌شوند.
  • میزان شوری آب را کاهش می‌دهند: از این حوضچه‌ها در صنایع زراعی و کشاورزی برای کنترل شوری آب و تبدیل آب شور و نیمه‌شور به آب شیرین جهت آبیاری استفاده می‌شود.

حوضچه تبخیر چیست


بیشتر بخوانید : ژئوتکستایل چیست؟


مراحل احداث حوضچه تبخیر کدامند؟

به طور کلی، احداث حوضچه تبخیر مراحل زیر را شامل می‌شود:

  1. نقشه‌برداری و جمع‌آوری اطلاعات: در مرحله اول احداث حوضچه‌های تبخیر، از منطقه‌ای که قرار است حوضچه آنجا ساخته شود بازدید می‌شود و مواردی مانند شرایط آب‌وهوا و زمین‌شناسی و همچنین نقشه‌برداری و جمع‌آوری اطلاعات مربوط به زمین بررسی خواهند شد.
  2. خاک‌برداری و حفاری: در این مرحله، منطقه موردنظر برای حفر حوضچه انتخاب و به کمک دستگاه‌های حفاری و خاک‌برداری، عملیات حفربرداری انجام می‌شود.
  3. تسطیح: پس از اینکه خاک‌برداری انجام شد و عملیات حفر صورت گرفت، زمین اطراف حوضچه را تخت می‌کنند تا سطح زمین صاف و یکنواخت شود.
  4. حفر ترانشه: سپس ترانشه‌هایی که برای ورود آب به حوضچه مورد نیاز هستند، حفر می‌شوند.
  5. اجرای مصالح ژئوسنتتیک: طی این مرحله، مصالح ژئوسنتتیک که شامل پارچه‌های مقوایی و ماتریس‌های پلیمری می‌شوند، برای تثبیت خاک و جلوگیری از فروریختگی‌ها در دیواره‌های حوضچه بکار گرفته می‌شوند.
  6. مهار ورق در ترانشه: سپس ورق‌های فولادی را مهار می‌کنند تا جلوی ه نفوذ آب به جایی به جز ترانشه‌های مورد نظر گرفته شود.
  7. آبگیری و کنترل نهایی: مرحله آخر احداث حوضچه تبخیر، آبگیری و کنترل نهایی است. طی این مرحله، کانال‌هایی برای آبگیری ساخته می‌شوند و کنترل‌های نهایی صورت می‌گیرد. سپس حوضچه پر شده و کار تولید نمک یا استفاده در صنایع مختلف را انجام می‌دهد.

محصولات ژئوسنتتیک،بهترین انتخاب برای پروژه‌های شگفت‌انگیز


کاربرد حوضچه تبخیر در صنایع مختلف

حوضچه تبخیر در صنایع مختلف دارای کاربردهای مختلفی است. این حوضچه‌ها که در گذشته برای استخراج نمک از آب دریا استفاده می‌شدند، قرن‌هاست که در نقاط مختلف جهان مورد استفاده قرار می‌گیرند. از آن‌ها به طور سنتی در مناطق روستایی برای جذب رواناب کشاورزی استفاده می‌شود. علاوه بر این، برای تصفیه فاضلاب گیاهی حاصل از روغن زیتون نیز کاربرد دارند.

این حوضچه‌ها با اینکه به وسعت زیادی از زمین نیاز دارند، معمولا مقرون‌به‌صرفه هستند. کارخانه‌های نمک‌زدایی از حوضچه‌های تبخیر برای دفع نمک استفاده می‌کنند و در معدن برای جداسازی سنگ معدن‌های مختلف مورد استفاده قرار می‌گیرند. علاوه بر این، در تصفیه خانه‌های فاضلاب برای جداسازی زباله‌های خطرناک نیز کاربرد دارند.

سایر کاربردهای احداث حوضچه شامل حفاظت از محیط زیست و جلوگیری از ورود سموم آفت‌کش‌ها، کودها، نمک‌ها و زباله‌های آلی به آب‌های زیرزمینی یا آب‌های مجاور می‌شود. حوضچه‌ها هنوز هم یکی از ابزارهای کمکی مهم در عملیات کشاورزی هستند و به کاهش برخی از مشکلات ناشی از تولید مدرن و همچنین تبخیر بارش‌هایی که ممکن است در سایت‌های آلوده ببارد کمک می‌کنند.

اجرای حوضچه تبخیر به حفاظت از حوضچه‌های آبخیز طبیعی نیز کمک می‌کند، اما استفاده از آن به دلیل بوی تولیدشده توسط زباله‌های آلی در برخی موارد می‌تواند مشکل‌ساز باشد. کاهش بو، بخش مهمی است که در طراحی و ساخت حوضچه باید به آن توجه شود. علاوه بر این، موقعیت مکانی هم یکی از ملاحظاتی است که باید در توسعه و استفاده از حوضچه‌های تبخیر در نظر گرفته شود.

ساخت حوضچه تبخیر


فرنام بسپار تولید کننده ژئو ممبران با کیفیت برتر


عوامل موثر بر میزان تبخیر آب حوضچه تبخیر

دو مورد از عوامل موثر بر میزان تبخیر آب حوضچه‌های تبخیر شامل موارد زیر می‌شوند:

  1. عمق استخر تبخیر: اولین عامل موثر در میزان تبخیر آب حوضچه‌ها، در نظر گرفتن عمق آن‌هاست. هرچه حوضچه عمیق‌تر باشد، فرآیند تبخیر دیرتر انجام می‌شود. آبی که در عمق بیشتری از زمین قرار گرفته است سردتر است و این عمل میزان تبخیر آن را کاهش می‌دهد. اگر نیاز است در یک فرآیند معدنی خاص، آب دیرتر تبخیر شود، باید عمق استخر تبخیر بیشتر باشد که به بانک‌های شیب‌دارتر و آسترهای ژئوممبران بادوام‌تر نیاز است.
  2. سطح استخر تبخیر: عامل مهم دیگر، سطح کل استخر تبخیر است. هرچه سطح بیشتر باشد، میزان تماس آب‌وهوا و تبخیر بیشتر خواهد بود. حتی اگر یک حوضچه عمق کمی داشته باشد اما سطح آبش هم کوچک باشد، باز هم سرعت تبخیر به کندی انجام خواهد شد. از طرف دیگر اگر سطح بیشتر شود، سرعت تبخیر حتی در استخرهای عمیق نیز بیشتر خواهد بود.

نقش ژئوممبران ها در اجرای حوضچه تبخیر

ژئوممبران‌ها یکی از بهترین انتخاب‌ها برای ساخت حوضچه تبخیر محسوب می‌شوند؛ دلیلش هم این است که نفوذناپذیری بسیار بالایی برای جلوگیری از نشت در حوضچه‌های تبخیر معدن دارند. علاوه بر این، می‌توان از ژئوممبران برای تصفیه، کاهش یا حذف پساب فاضلاب و حفاظت از خاک و آب‌های زیرزمینی نیز استفاده کرد.


مطالعه بیشتر: آب بندی استخر بتنی و انواع استخر ها با مواد گوناگون


سخن پایانی

در این مطلب توضیح دادیم که حوضچه تبخیر چیست و چه مواردی در میزان تبخیر آب این حوضچه‌ها تاثیرگذارند. همچنین در مورد مزایای احداث این حوضچه‌ها نیز صحبت کردیم. به نظر شما احداث حوضچه‌های تبخیر با چه مزایای دیگری همراه خواهد بود؟ لطفا دیدگاه‌هایتان را با ما به اشتراک بگذارید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

4 + یازده =