ژئوسل

صنعت ساختمان‌سازی و پروژه‌های عمرانی در کشور، روز به روز در حال پیشرفت است. مهم‌ترین امر در پروژه‌های عمرانی، استفاده از مواد و مصالح مناسب و کاربردی است. ژئوسل به عنوان یکی از محصولات و مصالحی است که در پروژه‌های مختلف عمرانی و ساختمان‌سازی از آن استفاده می‌شود؛ اما به نظر شما ژئوسل چیست و چه کاربردهایی دارد؟ در مقاله زیر به علاوه پاسخ به سوال بالا درباره ویژگی‌ها، مزایا و انواع ژئوسل نیز صحبت می‌کنیم.

ژئوسل چیست؟

در پاسخ به اینکه ژئوسل‌ چیست باید بگوییم که آن‌ها، یکی از محصولات ژئوسنتتیک هستند و ساختاری شبکه‌ای دارند. از ژئوسل‌ها در صنعت ساختمان‌سازی و عمرانی استفاده‌های فراوانی می‌شود. ساختار شبکه ژئوسل‌ باعث می‌شود که نیروی عمودی واردشده به سطح خاک، به صورت جانبی در آن توزیع شود و خاک نشست و فرسایش نکند.

در واقع می‌توان گفت که عملکرد اصلی ژئوسل‌ها ایجاد محدودیت جانبی است. چون حرکات جانبی خاک پرشده در شبکه‌های ژئوسل، توسط دیوارهای سلولی آن‌ها محدود می‌شود. جالب است بدانید که ژئوسل‌ها، به خودی خود از فرسایش خاک جلوگیری نمی‌کنند. چون سطح زیادی از خاک در معرض باران و رواناب‌هاست.

اما می‌توان از آن برای تثبیت خاک از ۱۰۰ تا ۳۳۰ میلی‌متر استفاده کرد. از ژئوسل‌ها برای جلوگیری از لغزش خاک‌ها به پایین شیب‌ها نیز استفاده می‌شود و برای جلوگیری از فرسایش خاک توسط باران و رواناب‌ها نیز باید از ژئومت یا بیومات استفاده کرد.

ژئوسل چیست؟

جنس ژئوسل از چیست؟

ژئوسل‌ها، محصولاتی لانه زنبوری هستند که از اتصال نوارهای پلیمری به وسیله جوش، چسب یا دوخت تولید می‌شوند. جنس ژئوسل‌ ممکن است از پلی اتیلن با چگالی بالا (HDPE) نیز باشد. این نوع ژئوسل، در مقابل سیالات، نفوذناپذیری بالایی دارند و برخلاف آن‌ها، ژئوسل‌های پلی‎استری، قابلیت انتقال آب را هم خواهند داشت.


مطالعه بیشتر:  ژئوگرید چیست


ویژگی های ژئوسل

بعد از اینکه متوجه شدیم ژئوسل چیست و اطلاعتی در مورد جنس آن بدست آوردیم، نوبت به آگاهی از ویژگی‌های ژئوسل انتخابی شما می‌رسد که در زیر برای شما بیان می‌شود:

  1. حفظ شدن خاک در میان ژئوسل بدون تغییر شکل در آن: هر ماده پلیمری بعد از گذشت زمان، کش آمده و خزش می‌کند. در نتیجه هندسه خاک در میان این ژئوسل کشیده‌شده نیز تغییر می‌کند. در نتیجه شما باید ژئوسلی را انتخاب کنید که یک‌پارچگی ساختارش را حفظ کند و تغییر شکل ندهد.
  2. انتخاب نوع ژئوسل بر اساس نوع پروژه: هندسه ژئوسل‌ها یکسان است و ماده پلیمری استفاده ‌شده در آن است که باعث تعریف عملکرد متفاوت در آن می‌شود. شما می‌توانید با توجه به نوع پروژه خود، انواع ژئوسل نرم و سخت را انتخاب کنید. ژئوسل‌های نرم از پلی اتیلن‌هایی با چگالی بالا و انعطاف‌پذیری مطلوب ساخته می‌شوند و برای پروژه‌های با مساحت کم، بار سبک و کوتاه‌مدت مناسبند. استفاده از ژئوسل‌های سخت نیز برای پروژه‌های بلندمدت پیشنهاد می‌شود. این نوع ژئوسل، از آلیاژهای نانوپلیمری (NPA) ساخته می‌شوند و بسیار محکم، قوی و مقاوم در برابر خزش هستند. ژئوسل‌های سخت، برای استفاده در جاده‌ها، راه آهن، بنادر و فرودگاه‌ها درنظر گرفته می‌شوند.
  3. مدول مکانیکی دینامیک (سفتی الاستیک): شما باید ژئوسلی را انتخاب کنید که توانایی ذخیره و رهاسازی بار دینامیکی را بدون ایجاد تغییر در هندسه‌اش، داشته باشد.
  4. داشتن استحکام کششی: ژئوسل مناسب باید قدرت تحمل بار عمودی و تبدیل آن‌ها به نیروی کششی را داشته باشد.

کاربرد ژئوسل

ژئوسل، در پروژه‌های عمرانی و شهرسازی، کاربردهای فراوانی دارد که در زیر برخی از آن‌ها به شما معرفی می‌شوند:

  • فشرده‌سازی مواد و جلوگیری از حرکات توده‌ای، به دلیل قابلیت انبساط با ایجاد سیستم تخلیه آزاد؛
  • حفاظت از سازه‌ها به عنوان پوشش‌های محافظ و محافظت از ساختارهای هیدرولیکی و انواع تجهیزات صنعتی؛
  • محافظت و تثبیت سطوح شیب‌دار در مناطق کوهستانی و تثبیت زمین، استحکام بیشتر جاده‌ها و بهبود عمر آن‌ها؛
  • استفاده در دیوار حائل، برای حفاظت از بهمن با بتن؛
  • قابلیت تحمل بار استاتیکی و دینامیکی در خاک‌های ضعیف در سطح‌های زیرین، برای ایجاد جاده‌های قوی و تثبیت زمین با خاک‌های ماسه‌ای شکل؛
  • استفاده در سازه‌های گرانشی نگه‌دارنده زمین چندلایه‌ای، برای جلوگیری از فرسایش خاک به وسیله آب و رواناب‌ها؛
  • استفاده به عنوان تثبیت‌کننده برای پروژه‌های ساختمانی و نیازهای مسکونی، مثل تثبیت مسیر عبور و جلوگیری از آب‌گرفتگی پارکینگ‌ها؛

مزایای ژئوسل

ژئوسل‌ها با توجه به کاربردشان مزایای فراوانی برای پروژه‌های عمرانی دارند که در زیر برای شما بیان می‌شوند:

  • تنوع داشتن در اندازه، عمق، طول مقطع و رنگ با توجه به نیاز پروژه؛
  • محافظت از لایه‌های غیرقابل نفوذ؛
  • ماندگاری ساختاری بدون تغییر شکل؛
  • حمل و نقل و نصب آسان؛
  • مقاومت بالا در برابر تنش‌های مختلف مثل کشش و پارگی؛
  • سازگاری با محیط زیست؛
  • ارزانی و مقرون به صرفه بودن؛
  • دوام بالا و سبک وزن؛
  • افزایش طول عمر سازه و تثبیت آن؛
  • کمک به تشکیل خاک‌ریزه در خاک‌های ضعیف؛

کارایی و استحکام با استخر ژئوممبران


کاربرد ژئوسل

انواع ژئوسل

ژئوسل‌ها در دونوع سوراخ‌دار و بدون سوراخ به افراد عرضه می‌شوند و هر یک از آن‌ها کاربردهای زیر را دارند:

  • ژئوسل سوراخ‌دار: این نوع ژئوسل، سوراخ‌های یکنواختی در دیواره‌های خود دارد که باعث بهبود توزیع تنش و کاهش تغییر شکل آن می‌شوند. در ژئوسل سوراخ‌دار، شبکه‌ها از بافته شدن تعداد زیادی نوار پلیمری ایجاد می‌شوند و استحکام کلی آن نیز به نوار و نحوه جوش آن بستگی دارد. فراموش نکنید که استحکام جوش نوار در این نوع، باید برابر یا بیشتر از مقاومت کششی خود نوار باشد.
  • ژئوسل بدون سوراخ: این نوع ژئوسل نیز دیواره‌های ضخیم و صافی دارد و از ورق پلیمری با ساختار مشبک سه بعدی و پیوند پرچ یا جوش اولتراسونیک ساخته می‌شود.

مطالعه بیشتر: ژئوممبران و کاربردهای آن


تجهیزات مورد نیاز برای اجرای ژئوسل

شما باید قبل از اجرای هرپروژه، تجهیزات مورد نیاز آن را تامین کنید. در زیر تجهیزات مورد نیاز برای اجرای ژئوسل‌ها به شما معرفی می‌شوند:

  1. پرچ‌ها؛
  2. پین‌های J شکل؛
  3. ژئوکامپوزیت زهکشی؛
  4. ژئوتکستایل (در صورت نیاز)؛
  5. طناب و ابزار حفاری؛
  6. غلتک؛
  7. ابزارآلاتی نظیر چکش، متر، بیل و …؛

کلام آخر

اجرای صحیح زیرساخت جاده و جلوگیری از فرسایش خاک، امری مهم و حیاتی در پروژه‌های عمرانی است. استفاده از ژئوسل نیز با توجه به این اهمیت، در میان راه‌سازان و شهرسازان امری متدوال است. به همین دلیل باید از محصولات باکیفیتی در این زمینه استفاده شود تا مخارج میلیاردی در این پروژه‌ها به هدر نرود.

شرکت فرنام بسپار، به عنوان یکی از عرضه‌کنندگان انواع ژئوسل‌ در کشور ایران شناخته می‌شود. شما می‌توانید با توجه به نوع پروره خود، ژئوسل‌هایی باکیفیت را با قیمت‌های به صرفه نسبت به نمونه‌های مشابه خریداری کنید. البته تولید ژئوسل، تنها خدمت این شرکت نیست. چون شرکت فرنام بسپار، در زمینه تولید انواع محصولات ژئوسنتتیک و پلاستیک نیز پیشگام است.


مقالات جدید :

ژئوسنتتیک چیست و چه کاربرد هایی دارد

مزایای تقویت دیوار حائل با ژئوگرید

ژئوتکستایل چیست؟

ساخت استخر پرورش ماهی با ورق ژئوممبران

 

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

17 − 8 =