آشنایی با ژئوتکستایل ترموباندینگ، ویژگی ها و کاربرد های آن

ژئوتکستایل ترموباندینگ،‌ یک نوع محصول ژئوسنتتیک است که با استفاده از ترکیب انواع مختلف الیاف مصنوعی تولید می‌شود. در قرن اخیر استفاده از ژئوتکستایل‌های ترموباندینگ و غیر ترموباندینگ به میزان چشم‌گیری افزایش پیدا کرده است؛ زیرا این محصولات به‌دلیل برخورداری از ویژگی‌های خاص در صنایع ساخت‌وساز، به‌ویژه در زمینه ساخت بنا و زیرساخت‌ها کاربرد بسیار زیادی دارند. برای آشنایی بیشتر با ویژگی‌ها و کاربردهای این محصول و تفاوت آن با نوع غیر ترموباندینگ تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید.

ژئوتکستایل ترموباندینگ چیست؟

قبل از این‌که توضیح دهیم ژئوتکستایل ترموباندینگ چیست؟ اجازه دهید کمی راجع‌به ژئوتکستایل (Geotextile) یا نمد صنعتی صحبت کنیم. این محصول که با نام‌های پارچه ساختمانی،‌ فیلتر مصنوعی،‌ بافته اجرایی و… نیز شناخته می‌شود، نوعی ژئوسنتتیک است که ظاهری شبیه به موکت نازک دارد و در کنار سایر محصولات این گروه مانند ژئونت، ژئوگرید و ژئوممبران در پروژه‌های عمرانی و ساختمان‌سازی مورد استفاده قرار می‌گیرد‌.

برای تولید این محصول از الیاف مصنوعی مانند پلی‌استر یا پلی پروپیلن استفاده می‌شود. جالب است بدانید این محصول اولین بار در دهه ۱۹۵۰ میلادی ابداع شد و نام Geotextile را نیز در سال ۱۹۷۰ در مراسم کنفرانس بین‌المللی پاریس برای آن انتخاب کردند. درحال حاضر نمد صنعتی به شکل رول‌های رنگی و در گرماژهای متفاوت تولید و به‌صورت مترمربع یا کیلویی در اختیار مشتربان قرار می‌‌گیرند.

استفاده از الیاف مصنوعی پلی استر و پلی پروپیلن در تولید ژئوتکستایل باعث شده است که درصورت قرارگرفتن در خاک به هیچ‌وجه تجزیه نشود و سال‌ها باعث افزایش استحکام مصالح ساختمانی، زهکشی آب، حفاظت از عایق‌های رطوبتی همچون ژئوممبران و… می‌شود. در بیشتر کشورهای جهان برای انجام کارهای ساختمانی از ژئوتکستایل ترموباندینگ یا نبافته استفاده می‌کنند‌. به اتصال دائمی دوسطح با استفاده از گرما و دمای بالا ترموباندینگ می‌گویند. اتصال دائمی مقاومت این محصول را در برابر عواملی مانند فشار خاک، جریان آب، زلزله و دیگر نیروهای خارجی به‌میزان زیادی افزایش می‌دهد.

تفاوت ژئوتکستایل ترموباندینگ با غیرترموباندینگ

مهم‌ترین تفاوتی که بین ژئوتکستایل نبافته و بافته‌شده (ژئوتسکتایل غیر ترموباندینگ) وجود دارد، تفاوت در روش تولید و نحوه اتصال الیاف این دو محصول است. نوع نبافته از اتصال الیاف پلیمری با استفاده از گرما و نوع بافته شده مانند پارچه از بافتن الیاف پلیمری ایجاد می‌شود. کاربردهای مشابه این محصولات باعث می‌شود که افراد در انتخاب آن‌ها دچار سردرگرمی شوند. توجه به ویژگی‌های فیزیکی متفاوت را می‌توان به‌عنوان راحت‌ترین روش تشخیص ژئوتکستایل‌های ترموباندینگ و غیر ترموباندینگ معرفی کرد.

مقاومت نوع ترموباندینگ نسبت به نوع غیر ترموباندینگ بیشتر است؛ اما نوع نبافته میزان گذردهی، نرخ جریان و زاویه کشیدگی بالاتری دارد. زاویه کشیدگی ژئوتکستایل بافته معمولا بین ۵ تا ۲۵ درصد و زاویه کشیدگی ژئوتکستایل نبافته بیشتر از ۵۰ درصد است. به دلیل مشابه‌بودن جنس مواد اولیه‌ای که در تولید این محصولات مورداستفاده قرار می‌گیرد، مقاومت کششی هر دو محصول مشابه است.

ژئوتکستایل ترموباندینگ چیست

ژئوتکستایل ترموباندینگ چه ویژگی هایی دارد؟

ساخت ژئوتکستایل ترموباندینگ ابتدا به‌صورت نوارهای برش‌داده شده‌ شامل الیاف تخت و اکسترود شده بود‌. این نوارها برای تولید یک محصول مستحکم و بادوام در زاویه ۹۰ درجه بافته می‌شدند؛ اما گستردگی و صاف‌بودن سطح این محصول موجب ضعف در جذب آب و کم‌شدن خاصیت برهم‌کنشی آن در خاک می‌شد.

این ویژگی‌ها باعث شد که Geotextile ترموباندینگ برای استفاده در جاده‌سازی و شهرسازی گزینه مناسبی نباشد. به‌مرورزمان نحوه تولید این محصول تغییر کرد و باعث تولید یک ماده موثر با کارایی بسیار بالا شد. در روش جدید تولید، الیاف با استفاده از گرما و درجه حرارت بالا به هم می‌چسبند و یک محصول نفوذپذیر با استحکام بالا تولید می‌شود‌.‌ از مهم‌ترین ویژگی‌های ژئوتکستایل ترموباندینگ می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • استحکام و دوام بسیار بالا
  • مقاومت و استحکام کششی نسبتا بالا
  • کارایی بالا و مقاومت در برابر سایش
  • نفوذپذیری مناسب و خوب
  • مقاومت بالا در برابر اشعه ماوراءبنفش خورشید
  • مقاومت در برابر مواد شیمیایی، اسیدها و محلول‌های قلیایی
  • مقاومت در برابر کپک‌زدن و پوسیدگی
  • بالابودن میزان یکنواختی
  • جلوگیری از تاخیر در جریان آزاد آب
  • کمک به افزایش طول‌عمر ساختار زهشکی و فیلتراسیون
  • مقاومت در برابر رطوبت، خوردگی و شکستگی
  • پایداری در شرایط مختلف آب‌وهوایی
  • مقاومت در برابر نفوذ گرما و سرما
  • وزن نسبتا بیشتر نسبت به انواع غیر ترموباندینگ
  • قیمت مناسب و مقرون‌به‌صرفه
  • زاویه کشیدگی بین ۵ تا ۲۵ درصد

مطالعه بیشتر: ژئوتکستایل بافته شده چیست و چه کاربردی دارد؟


ژئوتکستایل غیر ترموباندینگ چه ویژگی هایی دارد؟

این محصول نیز همانند نوع ترموباندینگ با استفاده از الیاف مصنوعی مانند پلی‌استر، پلی پروپیلن، نایلون و… تولید می‌شود؛ اما برای ساخت و اتصال الیاف آن‌ها از گرما و حرارت استفاده نمی‌کنند؛ بلکه الیاف به‌ روش سوزن‌زنی درهم‌تنیده می‌شوند. برخی از ویژگی‌های این محصول با نوع ترموباندینگ مشابه است. ویژگی‌های مهم ژئوتکستایل غیر ترموباندینگ عبارت‌اند از:

  • مقاومت در برابر خردشدن و شکستن
  • مقاومت در برابر اشعه UV خورشید
  • مقاومت در برابر پوسیده‌شدن
  • عمر مفید طولانی
  • مقاومت در شرایط مختلف آب‌وهوایی
  • سازگاری با عوامل زیست محیطی
  • برخورداری از قابلیت نفوذپذیری کنترل‌شده
  • سرعت بالای اجرا
  • مناسب نبودن برای زهکشی
  • استحکام کششی و دوام بسیار بالا
  • وزن سبک‌تر نسبت به نوع ترموباندینگ و قیمت پایین
  • زاویه کشیدگی ۵۰ درصد
  • مقاومت در برابر خراشیدگی و پارگی

کاربرد ژئوتکستایل ترموباندینگ چیست؟

ژئوتکستایل ترموباندینگ کاربردهای زیادی دارد. در ادامه به معرفی تعدادی از مهم‌ترین کاربردهای این محصول پرداخته‌ایم:

استفاده در صنعت راه‌سازی برای زیرسازی جاده‌ها

در صنعت راه‌سازی برای زیرسازی جاده‌ها، بهبود ساختار خاک و پرکردن شکاف‌ها از Geotextile ترموباندینگ استفاده می‌کنند. این محصول نقش فیلتر را ایفا کرده و با محدودکردن ذرات باعث می‌شود که لایه‌های خاک با ذراتی به اندازه‌های متفاوت از هم جدا شوند.

استفاده در ناوگان ریلی برای استحکام سازه راه آهن

یکی دیگر از کاربردهای ژئوتکستال ترموباندینگ این است که در ناوگان ریلی برای استحکام سازه راه‌آهن استفاده می‌شود. این محصول تاثیر به‌سزایی در کاهش‌ هزینه‌های ساخت، افزایش مقاومت ریل‌ها در مقابل تغییرات دمایی، افزایش عمر راه‌آهن، بهبود کیفیت سازه، کاهش جریان آب، پایدارسازی راه‌آهن در شیب‌های ناپایدار و جلوگیری از بروز حوادث ناگوار برای قطارها دارد.

استفاده از این محصول در سیستم‌های زهکشی

استفاده از Geotextile ترموباندینگ در سیستم‌های زهکشی زیر چمن‌های مصنوعی و ایرولاسیون تونل‌ها باعث ایجاد یک لایه فیلتری تاثیرگذار شده و مانع از ورود ذرات جامد و لجن به داخل لوله‌های زهکشی می‌شود. با جلوگیری از ورود ذرات جامد و لجن از انسداد لوله‌های زهکشی نیز جلوگیری خواهد شد. در نتیجه هزینه‌های نگهداری سیستم‌های زهکشی به‌میزان قابل توجهی کاهش می‌یابد.

استفاده از این‌ محصول در پروژه‌های ساحلی

ژئوتکستال نبافته در پروژه‌های ساحلی نیز کاربرد زیادی دارد. این محصول به‌صورت کیسه ژئوبگ یا تشک‌ها و لوله‌هایی که از خاک یا مصالحی شبیه به آن پر شده‌اند، برای ایجاد ساحل مورد استفاده قرار می‌گیرد و مهم‌ترین کاربرد آن در پروژه‌های ساحلی کنترل سیلاب و نگهداری سازه است. ایجاد شکل مناسب برای کیسه‌های حاوی خاک، شن و مصالح مشابه آن دیواره‌ای ایجاد می‌کند که خاک و غیره از داخل آن عبور نمی‌کند؛ اما آب از داخل آن می‌گذرد. کیسه‌هایی که با این محصول تولید می‌شوند، تاثیر زیادی در کاهش هزینه پروژه‌های ساحلی دارند؛ زیرا برای پرکردن آن‌ها از منابع محلی استفاده می‌شود.

 ژئوتکستایل ترموباندینگ

استفاده در برنامه‌های معدن‌کاری

برای کاهش فرسایش خاک و همچنین ارائه پشتیبانی بیشتر به زمین در برنامه‌های معدن‌کاری واقع در زمین‌های نامناسب نیز ژئو ترموباندینگ به دلیل داشتن ویژگی‌هایی مانند خواص ضد فرسایشی کاربرد زیادی دارد. با استفاده از این محصول ایمنی پایدار زمین، جلوگیری از ترکیدگی‌های زمین و فرسایش آن به‌صورت کامل ضمانت می‌شود. با پایداری زمین معدن درصد حوادث به‌میزان بسیار زیادی کاهش می‌یابد. نصب این نوع ژئوتکستال روی زمین به‌صورت لایه‌ای انجام می‌شود. از مزایای دیگر استفاده از این محصول در برنامه‌های معدن‌کاری می‌توان به ایجاد سطحی مقاوم و پایدار برای جابه‌جایی تجهیزات معدنی و ماشین‌آلات، کاهش احتمال وقوع حوادث ناگوار و بهبود کیفیت آب در مناطق معدنی اشاره کرد.

استفاده در صنعت کشاورزی

ژئوتکستایل ترموباندینگ در صنعت کشاورزی نیز کاربردهای زیادی دارد. از مهم‌ترین کاربردهای این محصول در صنعت کشاورزی می‌توان به مواردی مانند جلوگیری از رشد علف‌های هرز، رشد بهینه گیاهان زراعی، جلوگیری از حرکت شن‌های روان در مناطق کویری،‌ ایجاد لایه محافظ در استخره ذخیره آب برای کشاورزی،  ایجاد لایه محافظ در دریاچه‌ها و کانال‌ها اشاره کرد.

از دیگر کاربردهای این محصول نیز می‌توان مواردی مانند استفاده در صنعت سدسازی،  ساخت دیواره‌های محافظ،‌ کنترل و نگهداری ضایعات، استحصال زمین‌های باتلاقی، مقاوم‌سازی زمین‌ها در برابر زلزله، احداث باند فرودگاه، تحکیم بستر خاکریزها و شیب‌های مصنوعی،‌ ساخت مخازن ذخیره آب، مواد شیمیایی و فاضلاب، حفاظت از ورق‌های ژئوممبران در پروژه‌های مدیریت پسماند و… را نام برد.


مطالعه بیشتر: همه چیز در رابطه با ژئوتکستایل نبافته و کاربرد های آن


جمع‌بندی

در این مقاله از فرنام بسپار درباره یکی از پرکاربردترین محصولات ژئوسنتتیک یعنی ژئوتکستایل ترموباندینگ صحبت کردیم و توضیح دادیم که این محصول با ژئوتکستایل غیر ترموباندینگ چه تفاوت‌هایی دارد. در ادامه ویژگی‌های و کاربردهای این محصول در پروژه‌های مختلف را به‌طور کامل شرح دادیم.

شرکت فرنام بسپار با بیش از ۲۴ سال سابقه درخشان در زمینه تولید باکیفیت‌ترین محصولات ژئوسنتتیک با رعایت استانداردهای بین‌المللی و استفاده از پیشرفته‌ترین دستگاه‌ها توانسته است به یکی از مطرح‌ترین تولیدکنندگان ایرانی این محصولات تبدیل شود. امیدواریم مطالعه این مقاله شما را به تمام اطلاعات مورد نیازتان رسانده باشد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

19 + 2 =